Snijd de sjalotten zo fijn als de risotto.Snijd de champignons klein.Warm de bouillon op in een andere pan. Dit moet blijven koken.Bak de champignons in een pan met de boter tot ze water hebben losgelaten en smaak hebben ontwikkeld. Haal ze hierna uit de pan. Houd een kleine hoeveelheid over als garnering.Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten toe en bak deze glazig.Voeg de risottorijst toe en roer deze goed door de sjalotten zodat de rijst glazig wordt.Voeg de witte wijn toe en blijf roeren tot de wijn volledig is opgenomen. Je kan ook rode wijn toevoegen voor een interessante variatie.Voeg nu beetje bij beetje de champignonbouillon toe en blijf roeren tot de rijst gaar is en de bouillon is opgenomen. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten.Voeg de kastanje champignons of shiitake toe.Voeg de boter en mascarpone (of room) toe en roer dit goed door de risotto.Serveer met geraspte kaas en optioneel wat overgelaten gebakken champignons.